REZERVIRAJTE BESPLATAN PREGLED VIDA

Ghetaldus Dalmacija
ghetaldus-733x719-1.png

Ghetaldus Dalmacija 2022 ©
Sva prava pridržana

Sunčane naočale služe kao zaštita od štetnog sunčevog zračenja. Pod štetnim sunčevim zračenjem se podrazumijeva UV zračenje, koje emitira 3 različite vrste zračenja.

UV-A je zračenje valne duljine od 315 – 380 nm. Ovo zračenje prirodna očna leća djelomično blokira. Dio zračenja može doprijeti do mrežnice, a ukoliko je ošteti može doći do tkz. degeneracije makule ( žute pjege).

UV-B je zračenje valne duljine od 280 – 315 nm. Ovo zračenje je najopasnije za oko, a čini oko 10% ukupnog zračenja. Dulje izlaganje oka ovoj vrsti zračenja može uzrokovati trajna oštećenja na rožnici, očnoj leći ili mrežnici. Dulje izlaganje UV-B zračenju također može prouzrokovati očnu mrenu (kataraktu), opekline ili čak karcinom kože.

UV-C predstavlja zračenje valne duljine od 100 – 280 nm. Navedeno zračenje je najmanje opasno za ljudsko oko, te ne uzrokuje oštećenja oka.

Preporuča se da se sunčane naočale koriste većinom vremena, koje provodite na otvorenom, jer nije važno da li je oblačno ili sunčano vrijeme, iz razloga što UV zrake prolaze kroz oblake.

Ne postoje “najbolje” leće za sunčane naočale. Neovisno o boji leća, one jednako štite oko od UV zračenja. Na tržištu postoje razne varijante sunčanih naočalnih leća, te možete birati ovisno o vlastitom ukusu sive, zelene, smeđe, crne, crvene, žute itd…

Polarizirane naočale

Glavna uloga polariziranih naočala je smanjiti blještavilo zraka sunca, koje se reflektiraju od glatkih površina (voda, snijeg, mokra cesta i sl.).Među vozačima su vrlo cijenjene, jer smanjuju naprezanje očiju i omogućavaju bolji pogled direktno prema suncu, čije se zrake odbijaju od ceste.

Naočale sa efektom zrcala (mirror)

Navedene naočale imaju sloj na površini leće, koji služi za smanjenje količine svijetla dopadajućeg do oka. Odlično su rješenje prilikom skijanja i u aktivnostima kod kojih je povečano osvjetljenje.Također su dostupne u raznim varijantama od žute do plave, dok su najpopularnije one sa srebrnim, zlatnim ili metalik odsjajem.

Fototosjetljive naočale

Riječ je o naočalama, koje se prilagođavaju prema količini svjetlosti. U prostoriji su prozirne, dok su vani, za vrijeme sunca potpuno tamne. Ukoliko je oblačno vrijeme također imaju laganu nijansu zatamnjenja.Vrlo su popularne kod starije generacije, koja je osjetljivija na svijetlo, te kod ljudi koji imaju očnu mrenu ili su je operirali, jer je vrlo poznato da kod pacijenata sa kataraktom dolazi do fotofobije (osjetljivosti na svjetlo).

Dioptrijske sunčane naočale

Zatamnjene leće sa dioptrijom se mogu ugraditi u većinu dizajnerskih okvira. Jedinu prepreku među dizajnerskim okvirima predstavljaju oni sa velikom zakrivljenosti. Ukoliko se ugrade obične dioptrijske leće u takvu vrstu okvira, može doći do iskrivljenja slike.

Izdvojeno iz ponude sunčanih naočala

Kontaktirajte nas